ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ολοένα και περισσότερες παθήσεις προστίθενται στη λίστα των ενδείξεων του βελονισµού, που γίνεται αποδεκτός ως θεραπευτική λύση , ανά την Ευρώπη και τον κόσµο. Η πιο σηµαντική του εφαρµογή ωστόσο, σχετίζεται µε την αντιµετώπιση του πόνου. Η πρόοδος της φυσιολογίας και η ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης έχουν επιτρέψει την κατανόηση και ερµηνεία των µηχανισµών δράσης του βελονισµού.

Πλήθος ερευνών έχoυν δείξει ότι ο βελονισμός έχει αναλγητική δράση στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση των ενδορφινών και άλλων νευροχημικών ουσιών που αλλάζουν την επεξεργασία του πόνου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι ενδορφίνες είναι οπιούχες ουσίες που προσφέρουν στον ασθενή αναλγησία. Η επιστημονική απόδειξη της απελευθέρωσης των ενδορφινων επιτρέπει στο βελονισμό να ενσωματωθεί με τη κλασσική ιατρική. Ακόμη ο βελονισμός στα μυοσκελετικά προβλήματα χρησιμοποιείται  για τη λύση του μυϊκού σπασμού (trigger points) που δημιουργείται μέσα στους μυς.

       Η εισαγωγή των βελονών είναι ανώδυνη, σχεδόν ανεπαίσθητη και αναίμακτη. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε περιοχές που μεταφέρουν μηνύματα συγκεκριμένων νεύρων – νευροτόμια στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού.

       Σχετικά εύκολα, ο βελονισμός, μεταφέροντας την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα χιλιάδων ετών εφαρμογής, δίνει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν πόνο από μυικό σπασμό και φλεγμονές αρθρώσεων και τενόντων, όπως :

  • Οσφυαλγία,
  • Ισχιαλγία,
  • Αυχενικό σύνδρομο,
  • Επικονδυλίτιδα,
  • Υμενιτίδες,
  • Τενοντίτιδες
  • Ημικρανίες και πολλά άλλα.

 

Ο βελονισμός εφαρμόζεται πολύ συχνά για την αντιμετώπιση του χρόνιου και του οξέως πόνου. Παράλληλα και ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική ή χειρουργική αγωγή, μαζί με τον ηλεκτροβελονισμό, αποτελούν επιλογές «πρώτης γραμμής» σε όλα τα ιατρεία πόνου του σύγχρονου κόσμου.

 

Σε κάθε συνεδρία, παράλληλα με τον σωματικό βελονισμό, χρησιμοποιούμε και τις εξής μεθόδους :

  Ηλεκτροβελονισμός

       Είναι μια σύγχρονη τεχνική διέγερσης των σημείων βελονισμού. Μερικές από τις βελόνες του βελονισμού, που είναι ήδη τοποθετημένες στο σώμα, υφίστανται μια επιπλέον διέγερση. Για να επιτευχθεί αυτό τις συνδέουμε με ειδική συσκευή ηλεκτροβελονισμού, ειδικά κατασκευασμένηκαι πιστοποιημένη για την θεραπευτική παρέμβαση. Οι συσκευές ηλεκτροβελονισμού παράγουν ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα σε ειδικό φάσμα συχνοτήτων, που δρα θεραπευτικά για τους ιστούς του σώματος . Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη μέθοδος για την αντιμετώπιση συνδρόμων οξέος ή χρόνιου πόνου.

  Laser

Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται αντί βελονών, ακτίνα laser που εκπέμπεται από ειδική συσκευή, σε περιοχές που φλεγμαίνουν ή σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

 

 Ωτοβελονισμός

Στην επιφάνεια του πτερυγίου περιγράφονται συνολικά 110 σημεία βελονισμού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Θεωρείται σήμερα ότι τα σημαντικότερα σημεία ωτοβελονισμού αν διεγερθούν κατάλληλα, επιτυγχάνουν θεραπευτικό αποτέλεσμα μέσω των νεύρων που νευρώνουν αισθητικά το πτερύγιο  (τρίδυμο, πνευμονογαστρικό, παραπληρωματικό, επιπολής αυχενικό πλέγμα).

 

  Μόξα

Με τη μέθοδο αυτή τα σημεία βελονισμού διεγείρονται με τη θερμότητα που προέρχεται με το κάψιμο ειδικών ουσιών ( κυρίως φύλλων του φυτού Artemisia Vulgaris ) που τοποθετείται σε ορισμένα σημεία βελονισμού. Η θερμότητα που παράγεται είναι θεραπευτική ( στους 40-42 βαθμούς Κελσίου ) και όχι βλαπτική          ( πάνω από 45 βαθμοί Κελσίου).

 

Συνήθως απαιτούνται 15-20 συνεδρίες σε χρονικό ορίζοντα 2-3 μηνών, με διάρκεια μιας ώρας η καθεμία.ντα 2-3 μηνών, η κάθε μία με διάρκειας μιάς ώρας η καθεμία.

 

Μενού