Ο ΝΕΟΣ ΙΟΣ-ΚΟΡΩΝΑ

Ποιος είναι ο νέος ιός; 

Ο νέος ιός που ονομάστηκε 2019-nCoV (2019-new Coronavirus) ανήκει στους κορωναϊούς, οι οποίοι έχουν λάβει το όνομα τους επειδή το σώμα τους μοιάζει με αυτό μιας κορώνας κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.. Οι κορωναϊοί αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ιών που είναι κοινοί στα ζώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Μαζί με τον νέο ιό που εντοπίστηκε τώρα στην Κίνα, υπάρχουν συνολικά 7 κορωναϊοι που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους. Αλλοι άκρως γνωστοί κορωναιοί ήταν αυτοί που προκάλεσαν τα συνδρομα SARS και MERS, τα οποία στο παρελθόν ήταν υπαίτια για πολλά κρούσματα σε δεκάδες χώρες αλλά και θανάτους.

 

 

Πώς μεταδίδεται; 

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ζωονόσο, η οποία δηλαδή πρωτομεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα. Η πρώτη μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους έχει συνδεθεί με μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Γουχάν, η οποία μάλιστα σφραγίστηκε πολύ γρήγορα μετα την αναφορά των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο σιην αγορά αυτή πωλούνταν και ζώα – από σκύλους ρακούν εώς και μικρά ελάφια. Πάντως ως τώρα δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αρχική «πηγή» μετάδοσης του ιού. Μετά το άλμα του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο, άρχισε η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων – κάτι που έχουν επιβεβαιώσει οι κινεζικές αρμόδιες αρχες. Πόσο εύκολη είναι όμως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο; Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μαρτυρούν ότι απαιτείται η στενή επαφή με τις εκκρίσεις ενός ασθενούς, όπως για παράδειγμα με τα σταγονιδια που εκλύονται όταν βήχει ή οταν φτερνίζεται. Ο ιός μπορει να μεταδοθεί επίσης όταν ένα υγιές άτομο αγγίξει μιά επιφάνεια που άγγιξε προηγουμένως ένα μολυσμένο άτομο και στην συνέχεια ακουμπήσει με τα (άπλυτα) χέρια του το στόμα, την μύτη ή τα μάτια του.

Με ποιά συμπτώματα εκδηλώνεται η λοίμωξη με τον ιό; 

Οι κορωναϊοί προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος – καταρροή, βήχας, πονόλαιμος και πιθανώς πονοκέφαλος και πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό (όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία), νεφρική ανεπάρκεια, ακομη και θάνατος. Σε ό,τι αφορά τον νέο ιό μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς που κατέληξαν στο νοσοκομείο είχαν αρχικώς εμφανίσει ήπιο βήχα επί μια περίπου εβδομάδα και στην συνέχεια δύσπνοια, η οποία και τους ανάγκασε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων δεν είχε εκδηλωθεί καν πυρετός.

 

 

Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που νοσούν βαριά ή πεθαίνουν; 

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας και αφορούσαν 17 επιβεβαιωμένους νεκρούς από τον νέο ιό, το γηραιότερο από τα θύματα ήταν ένας 89χρονος άνδρας. Τουλάχιστον 9 από τα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη, στεφανιαία νόσο και νόσο του Πάρκινσον. Οκτώ ήταν 80 ετών και άνω, δύο ήταν στην δεκαετία των 70, πέντε στην δεκαετία των 60 και ένα στην δεκαετία των 50. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 72% των κρουσμάτων ήταν άνω των 40 ετών, το 64% ήταν άνδρες και το 40% ειχαν υποκείμενα νοσήματα.

 

Υπάρχει θεραπεία; 

Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή συγκεκριμένη θεραπεία – η θεραπεία ειναι συμπτωματική και αφορά παυσίπονα και αντιπυρετικά.

 

Υπάρχει εμβόλιο; 

Όχι. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα τρέχει να αναπτύξει εμβόλιο. Στις ΗΠΑ και στην Ρωσία ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την ανάπτυξη εμβολίου, το οποίο όμως απαιτεί χρονικό διάστημα μηνών για να κυκλοφορήσει.

 

 

Πώς μπορεί να προληφθεί η μετάδοση του; 

Τα απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορωναϊό. Επίσης είναι καλό ο καθένας να αποφεύγει να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του με χέρια που δεν είναι καλά πλυμένα – κυρίως όταν μπορεί να έχει έλθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και όταν μιλάμε για καλό πλύσιμο, εννοούμε πλύσιμο με σαπούνι και νερό επί τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα.

 

 

 

Μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία; 

Μέχρι σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι “πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο” και δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια “επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους”.

Μενού